måndag 22 juni 2009

Ingvar Kamprad, 20 juni

Foto: Sveriges Radio

Ja, vad säger man. Här har vi en man som startat upp ett av världens största företag. Alla känner till IKEA. Och han som äger hela alltet borde ju vara en pompös och rik man som unnar sig lite rysk kaviar då och då.

Och det är han. En som unnar sig lite rysk kaviar, alltså. Inte det andra.

Under en bilresa runt om i Skåneland lyssnade jag live på när Ingvar Kamprad berättade sitt livs historia utifrån lite stödord på ett papper. Det upprepade en del, sades stundom lite fel och lät som det är inspelat med en dålig diktafon i ett kök i en 70-talsvilla. Troligtvis stämmer det. Men trots det dåliga ljudet och att det ibland kändes som att Kamprad inte visste exakt vad han skulle säga, så var det intressant.

Kamprad berättade om hur han lärt sig entreprenörsskapet genom livets fram- och motgångar. Han berättade om hur noga IKEA var med att man inte skulle åka mer än ekonomiklass på flyget och att man, som medarbetare på IKEA, alltid skulle förstå hur "den vanliga människan" har det.

Och så avslöjade han hur IKEA lurats på miljardbelopp. I princip genom att vara konsekventa och inte varken ge eller ta mutor. Bra tycker jag. IKEA har nog råd.

I det hela var det intressant att lyssna på. Ingvar Kamprad låter som en snäll, principfast, ödmjuk och trevlig farbror. En som inte låtit sina enorma framgångar stiga honom över huvudet. Och en som älskar sitt företag.

Musiken som valdes i programmet stämde textmässigt bra in på vad som berättades. Mycket gammaldags musik - Povel Ramel och lite trumpetjazz. Mysigt på något sätt. Jag gillar ju gammal musik.

Eftersom Mats sagt att han ska betygsätta varje sommarpratare så ska jag också det, men bara ett totalbetyg - ett betyg som jag anser peka på om jag tycker man ska lyssna på en sommarpratare eller inte. Betygen går (precis som Mats betygsättning) på en skala från 1-10.

Totalbetyg på Ingvar Kamprads sommarprat: 7

PS. Är det någon som känner till var Tjeckland ligger?

Inga kommentarer:

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se