tisdag 30 juni 2009

Sofia Jannok, 30 juni

Foto: Sveriges Radio

Jannok... Var kommer det efternamnet ifrån. Inte direkt från något språk jag känner igen. Men så kommer det fram. Ganska tidigt i programmet, typ från början, att Sofia Jannok är same. Ah, det här kan bli intressant.

Jag, liksom de flesta andra skåningar, kan inte mycket om samer. Tyvärr. För oss är samer ett svenskt ursprungsfolk som håller på med renar uppe i nordligaste Norrland. Och, ja, det bekräftades också av Sofia Jannok. Men jag har nog aldrig fått en inblick i själva samelivet - hur det ser ut nuförtiden.

Okej, Sofia Jannok är sångerska och reser runt i världen och sjunger låtar med inslag av jojk. Har inte hört någon av hennes musik förr, men jag har satt igång en skiva just nu för att få lite känsla av det.

Hon talar om hur hon samlar poäng för att bli en "supersamefru", vilket innebär massor av kunskap - framför allt i matlagning och slöjd. Men hon är värdelös på sömnad, så det går visst inte så bra.

Sofia Jannok var väl rätt så intressant. Det var kul att få höra lite om samernas liv, och hur ett liv blandat med ett lite mer metropolitiskt liv kan te sig.

Totalbetyg på Sofia Jannoks sommarprat: 7

Inga kommentarer:

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se