fredag 10 juli 2009

Christian Lindberg, 10 juli

Christian Lindberg är trombonist, dirigent och kompositör. Han är inom sitt fack, konstmusik/klassisk musik kalla det vad du vill, världsberömd. Alltså en superstar, men i stort sett okänd för de flesta svenskar. Varför kan man undra? Ja Chrisitian ger indirekt själv svar på det. I Sverige är det främst tre musikstilar, med tre ackord och tre olika slags texter som regerar. Allt annat är okänt. Han drar en parallell till litteraturen där alla känner till och har läst tre stora svenska författare, men inte ens kan nämna tre svenska kompositörer.

Christian börjar från grunden, med musikens matematiska svängningar och hur flera av dessa kan skapa klanger som kan få oss att reagera emotionellt. Han berättar också om sin uppväxt och väg fram till valet att satsa helhjärtat på musiken och med målet att ha det som yrke.

Kan inte låta bli att nämna min lillebror Jonas Nydesjö som gjort nästan samma bana som Christian Linberg och nu arbetar som kompositör, arrangör och dirigent. Man får kämpa enormt mycket för att slå sig fram som yrkesmusiker och framför allt som solist.

I sitt sommarprogram talar sig Christian Lindberg varm för Kommunala musikskolan, som han själv flitigt utnyttjade under sin uppväxt. En verksamhet som idag nästan försvunnit på sina håll runt om i landet. Christian omtalade musikskolan som den bästa och smartaste investering Sverige någonsin gjort. Och jag personligen tror att en stor del av det Svenska musikundret är tack vare musikskolan.

Christian Lindberg talar passionerat om musik, främst klassisk sådan, men även om musik i största allmänhet. Det är intressant, mycket intressant och bör höras av alla, även de som inte är så glada i klassisk musik.

Innehåll
9 av 10
Berättarförmåga
8 av 10
Musikval
8 av 10
Totalupplevelse
9 av 10

Inga kommentarer:

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se